Sayfalar

2 Eylül 2015 Çarşamba

İş hayatında genel başarı kuralları

Aklınıza o "muhteşem" bir fikir geldiğinde, çoğu zaman sizden daha önce yola girenlerin ve hatta ilerleyenlerin olduğunu görebilirsiniz. Bu isteğinizi kırmasın. Aslında iyi bir durum olduğunu bile söyleyebiliriz. Küresel örneklerine bakarsak ne google ilk arama motoru idi, ne youtube ilk video servisi idi, ne de bunlar sonuncusu olacaklar. İşe başladıklarında önlerinde örnek olması da iyi bir şey aslında. Neleri farklı yapabileceğinizi, nerelerde hata yapıldığını görebiliyorsunuz.

Bir fikri öteye taşımanın ilk yolu bir ön araştırmadan geçer. İyi çalışmanız için gereken süre aslında birkaç saat. Bu çalışma aslında çok önemli ve o heyecanla kendinizi kaptırdığınızda sabahın ilk ışıklarını görebilirsiniz. Bu aslında iyiye işaret, beyin fırtınası yaptığınızı, yapılacak çok şey olduğunu gördüğünüzü gösteriyor.

Önümüzde google, youtube, bloglar, wikipedia, ekşisözlük ve daha binlerce farklı kaynak olduğuna göre, gerisi size kalıyor.

Sonraki aşamamız, bu araştırmamızı fizibilite diyebileceğimiz bir biçimde toplamak. Burada vereceğimiz karar olumlu ise iş planını hazırlamaya başlıyoruz. İyi ve kapsamlı bir iş planı hazırladığınızda ve işinizi iş planına göre yürüttüğünüzde sonraki çalışmalarınızda daha geniş görmeye başlayacaksınız.

Bu çalışmalarda kendinize sormanız gereken sorular, yapmanız gereken hesaplar, işiniz ile ilgili ayrıntılar ... karşınıza çıkacak.

Duyduğunuz her fikrin peşinden gitmeyin.

Aklınıza gelen her fikir - tabi ki- güzeldir ama birkaç saatlik çalışma ile az önce ne kadar da saf ve toy olduğunuzu görebilirsiniz. Aceleye gerek yok ( ama bu yavaş olmanız gerektiği anlamına da gelmiyor )

Aklınıza gelen her fikri paylaşmayın, şu anda neyi kovaladığınızı anlatmayın. Fikrinizi alıp sizin önünüze geçenler olacağı gibi, başarısız işler kovalayan bir girişimci olduğunuz görüşü de oluşabilir. 

Gelen her teklifi kabul etmeyin.

Çok dinleyin, çok okuyun.

Farklı konularda da kendinizi geliştirin, çünkü bakışınızı ve ufkunuzu geliştirebilir. Bir benzerlik kurabilirsiniz.

Çok yorulduğunuzda, dinlenmek için işinizi değiştirin.

Birçok ihtiyacınızı kendiniz halledebilirsiniz.

Karşılıklı tam güven kurulmadan, hiçbir iş başarılı olamaz.

Ticarette kazanç, satın alırken başlar. Siz bir ürünü pahalıya mal ettiniz diye, kimse ona ederinden fazla vermez.

Manevi kazancınız, yatarken başınızı koyduğunuz huzur denen yastık, ise doğru yoldasınız demektir.

İşinizi en iyi siz takip edersiniz.

O iş oldu diye fazla sevinmeyin, olmadı diye de fazla üzülmeyin.

ayrıca şu söz de ne ile karşı karşıya olduğunuza açıklayacaktır "Türk ticaret hayatında paradan çok yalan döner."