Sayfalar

21 Mart 2015 Cumartesi

Yerli köpek ırkları

Karşılaştığım ve hayran kaldığım bazı yerli köpek ırklarından bahsedeceğim.

Çatalburun

Mersin ve Tarsus bölgesine özgüdür. İyi huyludur ve çocuklar ile çok iyi anlaşır.

İkiye ayrılmış burunları, bir özürmüş gibi görünse de, ile sanki 2 burun varmış gibi daha iyi koku alıyorlar. Bu da onları daha iyi bir av arkadaşı yapıyor. Üstüne üstlük çok itaatkar ve sakinler.


Ferma, bir av köpeğinin en önemli özelliğidir. Avın yerini bulup belirleyerek avı ürkütmeden ama avcıyı da haberdar edecek şekilde köpeğin yaptığı harekete denir.


Kars çoban köpeği

Kars ve çevresinde çoban köpeği olarak kullanılır. Akıllı, zeki, koruma içgüdüsü gelişmiştir. Soğuğa uyumu kuvvetlidir. Eve ait her şey ve herkes, her ne pahasına olursa olsun koruma alanına dahildir.


Kafkas ( Kazak ) çoban köpeğine benzemektedir.


Aksaray malaklısı ( Anadolu aslanı )

Aksaray bölgesinde "malak" dudak demektir. Bu cins, dudaklarının sarkık olmasından dolayı bu adı almıştır. Kangal'a göre daha iridir. Vücutları çok geniştir, bu yüzden dışarıdan bakıldığında hantal ve tembel gibi dururlar, ancak gerçekte çok seri ve hızlı köpeklerdir.

Karakteri genelinde serttir, yabancı ve kötü niyetli insanlara karşı son derece saldırgandır. Bu yüzden koruma köpeği olarak mükemmel ırktır. Diğer köpeklere karşı da saldırgan olması, malaklı ırkının köpek dövüşlerinde kullanılması neredeyse sadece bu konuda büyük, şöhret kazanmalarına yol açmıştır.



Sultan tazısı

İnce bel, küçük bir kafa ve uzun bacaklar… Koşmak için yaratılmış bir köpek; sultan tazısı. Osmanlı İmparatorluğu'nda Kanuni Sultan Süleyman'ın av arkadaşı, sarayın en hızlısıydı o...


Akbaş

Akbaş; iri cüsseli, atletik yapılı, dururken ve hareket halinde son derece güzel ve zariftir. Anadolu'da kullanılan en eski koruma ve çoban köpeklerinden birisidir.


Zağar

Türk izci köpeğidir.


Kangal

Bahsetmeden geçmek olmazdı.